Fonder – Allt du behöver veta för att börja investera och tjäna pengar

Det finns olika typer av fonder som passar olika typer av investeringar olika bra. Saker som kan påverka vilken fondtyp man bör välja är hur länge man hade tänkt spara sina pengar i fonden, eller hur mycket risk man vill ta. Dessa begrepp och mer om olika fondvarianter kommer vi förklara om grundläggande här. När man har läst klart texten borde man med stor sannolikhet ha kunskapen som krävs för att välja fondtyp och börja spara med fördel. Fördelarna med fondsparande är stora bonusar, och även dessa kommer vi att ta upp här.

Smart sparande

Man kan välja att spara sina pengar på ett vanligt sparkonto. Detta är dock att avvika från möjligheten att låta sina pengar tjäna pengar åt en. Investerande av pengar har funnits i alla tider, och med lite grundläggande information om fonder kan vem som helst dra nytta av smart sparande. Det finns visserligen pengar att förlora, men med en kunskap är det mer sannolikt att det finns pengar att tjäna. Det krävs inga stora pengar för att sätta igång med att tjäna pengar på sitt sparande, men stort kapital ger större avkastning. Ett tips kan vara att starta med små pengar för att se hur det fungerar, och sedan sätta in mer när man känner sig säker.

Olika fonder för olika sparande

Det finns många kategorier och underkategorier när det kommer till fondvarianter, och alla har de sina speciella egenskaper. Det finns fyra stora kategorier. Dessa är aktiefonder, räntefonder, blandfonder och hedgefonder. Var och en av dessa har underkategorier, och precis som det kanske verkar, så finns det många att välja på. När man väljer fond så väljer man i huvudsak med avseende på två faktorer; placeringshorisont, alltså hur länge man har tänkt spara pengarna, och risk. Med risk menas hur mycket man är villig att låta pengarna svänga i värde. En sak är garanterad i fondsparande och detta är att pengarna kommer att växa och minska. Med rätt val av fond gör man dock så att pengarnas tillväxt är större än minskning.

Aktiefonder

Aktiefonder är den typ av fonder som är populärast bland svenskar. Hela 75% av Sveriges befolkning sparar pengar i denna typ av fonder. Det finns två krav på denna fondvariant: minst 85% av förmögenheten ska placeras i aktier och den måste bestå av ett minimum av 16 olika aktier. Aktiefonder är antingen begränsade till ett visst nationellt eller internationellt område, eller till en viss bransch.

Sverigefonder placerar i aktier som är inom Sveriges gränser. Går det bra för Sveriges företag så går det bra för fonden, men aktiernas utveckling kan trots avgränsningen bero på andra länder efter som svenska företag exporterar varor.

Europafonder placerar i europeiska aktier, och här gäller i princip samma sak som i sverigefonder. En skillnad är att det förstorade området betyder en riskspridning. Detta gör att fonden blir stabilare, och risken blir mindre.

Branschfonder kan vara baserade på aktier som ryms inom en viss bransch. Exempelvis kan en branschfond fokusera på miljöbranschen och placera ifrån den utgångspunkten.

Räntefonder

Räntefonder är fonder som enbart placerar i räntebärande värdepapper. Det finns de räntefonder som är anpassade för att passa en kort placeringshorisont och de som är anpassade för en lång sådan. De som har en kort placeringshorisont väntas ha en lägre risk än de som har längre placeringshorisonter. Med kort placeringshorisont menas en tidsperiod på upp till ett år, och med lång menas en period på minst tre år.

Blandfonder

Blandfonder är precis som namnet antyder en blandning av de två ovan nämnda fondtyperna. Risken kan variera mycket mellan olika blandfonder, vilket betyder att man varken kan säga att blandfonder generellt är avsedda för kortare eller längre placeringshorisonter. Risken beror på hur fondförvaltaren har fördelat andelen aktier och värdepapper. Man bör alltså vid intresse av blandfonder ta en närmre titt på den specifika fonden.

Hedgefonder

Hedgefonder är svåra att definera genom att säga var de placerar. Vad som istället kännetecknar hedgefonder är att de alltid har som mål att ge så hög avkastning som möjligt. De vill alltså göra så att pengarna ökar i värde oavsett marknadens kurs. Det är inte ovanligt med minimigränser på insättningar i hedgefonder. I stort sett så har hedgefonder lite friare tyglar när det gäller vad som är tillåtet och otillåtet för förvaltarna om man jämför med andra fondtyper.

Fördelar med fonder

Sparande i fonder är någonting som en absolut majoritet av svenskarna sysslar med. Man ger pengarna möjlighet att växa utan att själv behöva lägga tid på att köpa och sälja aktier. Detta överlämnas istället till experter, fondförvaltarna. Oavsett vem man är så kan man välja ett fondsparande (som snurr i Starburst) passar en själv. Man behöver bara bestämma sig för två saker. När man behöver pengarna, och hur mycket risk man är villig att ta. När detta är beslutat så går det enkelt att välja fond. Tänk på att man ofta brukar investera i branscher eller områden som man själv tror på.

Tips: Läs mer om privatlån på privatlån.biz